Prin proiectul nostru, bazat pe parteneriat transfrontalier între sectorul public și privat, s-a reabilitat Lacul cu stuf, o mlaștină situată în lunca Culișerului din Salonta, județul Bihor, care a devenit eutrofizată.
Dropii - recensământul de iarnă | Salonta, România
21 ianuarie 2019
În ianuarie 2019 s-a desfășurat cea de-a treia ediție a recensământului sincronic al dropiilor din Europa Centrală, coordonată de colegii din Austria și Ungaria.
În ianuarie 2019, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a recensământului sincronic al dropiilor din Europa Centrală, coordonată de colegii din Austria și Ungaria.
Vă împărtășim un jurnal al zilei recensământului.
***
🔭 2 observatori / 10 ianuarie 2019
📌 Salonta (jud. Bihor), România
🕙 Ora 10:00
Cer noros, frig, vânt și ceață. Pe alocuri, zăpada ajunge până la 30 cm. Nu găsim dropiile. Zeci de căpriori. Rapița, singura hrana verde disponibilă, e acoperită de un strat de zăpadă de aproximativ 5 cm. Putem observa zăpada scormonită de căpriori pentru a ajunge la hrana verde. Colegul se întreabă dacă nu cumva au migrat. În timpul migrației, există pericolul de a fi braconate, dar și riscul coliziunii cu liniile de medie tensiune. Mai ales, pe timp de ceață. Mă uit în jur. Văd un șir de stâlpi în stânga, altul la orizont. Mă gândesc că nu-i ușor să fii dropie acum, aici.
🕦 Ora 10:30
Observăm un grup de 17 femele cu un juvenil. Căutarea noastră continuă. După câteva minute, zărim același grup în zbor. Nu trece un minut, și masculii adulți le urmează. Sunt opt. În total, 26 de dropii. Ne bucurăm că sunt tot aici și că nu-s mai puține de la ultima observație. După câteva poze și filmări tremurânde, mergem mai departe. Poate mai găsim și alte exemplare.
🕚 Orele 11:00 – 15:00
Străbatem teritoriul. Zărim o ciocârlie de câmp rămasă aici peste iarnă și șapte potârnichi. Dintre răpitori, am văzut: ereți vineți, șorecari comuni, un codalb. Nu e multă mișcare și-ți creează impresia că peisajul e încremenit, iar timpul a încetinit. Iarna pe sărătură nu-i ușoară, dar are un farmec aparte. Parcurgând o porțiune pe jos, am putut simți și mai bine elementele meteorologice. Și tocmai când am ajuns la mașină, după ce am mers 2 km contra vântului, a ieșit și soarele. Apoi, am văzut pusta salontană într-o altă lumină.
În data de 10 ianuarie am numărat în zona Salontei 26 de exemplare – 17 femele și 9 masculi. Aceasta este o populație transfrontalieră, cu teritoriile cuprinse în zona Salonta (România) - Mezőgyán (Ungaria) și reprezintă singura populație viabilă de dropii din România. Dacă în Ungaria au fost înregistrate 1.431 de exemplare (ca urmare a mai multor proiecte de conservare desfășurate în ultimele decenii), iar în Serbia doar șase, populația de la Salonta capătă o însemnătate și mai mare în ceea ce privește importanța măsurilor de conservare. Din fericire, dropiile reprezintă una dintre principalele motive pentru care există proiectul The Nature Corner.
Text: Laura Turdean / Foto: Laura Turdean, Nagy Attila, Grupul Milvus