Prin proiectul nostru, bazat pe parteneriat transfrontalier între sectorul public și privat, s-a reabilitat Lacul cu stuf, o mlaștină situată în lunca Culișerului din Salonta, județul Bihor, care a devenit eutrofizată.
S-a modernizat Centrul de Vizitare Békés-Dánfok
16 octombrie 2020
Orașul Békés acționează în patru zone de intervenție în cadrul proiectului ROHU-14
1. Centrul de Vizitare Békés-Dánfok – cultivarea speciilor protejate unice pentru conservarea resurselor genetice
Tabăra de tineret Békés-Dánfok se află lângă Crișul Dublu, dincolo de baraj. Clădirea principală s-a modificat și a fost reabilitată la solicitarea administrației locale al orașului Békés. Scopul centrului interactiv de vizitare este acela de a oferi vizitatorilor informații detaliate despre ariile naturale protejate, valorile naturale locale, flora și fauna din zonă. În cadrul centrului s-a amenajat și o sală de conferință pentru susținerea unor conferințe de specialitate, evenimente de sensibilizare, școală în natură, activități eco-club, schimburi de experiență, workshopuri.
Aici, toți cei interesați pot obține informații detaliate despre traseele tematice create, astfel fiecare își poate alege traseul potrivit, în funcție de interes sau pregătire, pe jos, cu bicicleta sau pe apă. De asemenea, se pot închiria echipamente pentru drumeții, după necesități. Tabăra este delimitată de o parte și de alta de râu, iar dincolo de râu, de pădure, teren arabil și pășune.
2. Crearea și modernizarea traseelor tematice
Canalul Élővíz reprezintă una din valorile naturale locale. În secțiunea dintre Podul Csók și Podul Erzsébet-Liget se va amenaja și moderniza traseul tematic. Parcurgând traseul, localnicii și vizitatorii vor putea afla informații despre valorile naturale ale orașului, se vor putea familiariza cu acestea, cu zona și siturile din oraș.
Traseele tematice ajută comunitățile din zonele învecinate să cunoască și să aprecieze patrimoniul natural. Conștientizarea cu privire la valorile naturale locale responsabilizează comunitățile în asumarea îngrijirii acestora.
Râul curge, în centrul orașului Békés, printr-o albie lărgită. Secțiunea urbană este mărginită de golfuri și plaje, oferind programe numeroase, în special concursuri de pescuit pentru copii, plimbări cu barca, canotaj, plimbări pe jos și cu bicicleta pentru familii, dar și diverse programe școlare. Secțiunile mai înguste de la ieșirea din oraș sunt mărginite de vegetație bogată, întreruptă de maluri, ferme și zone de pescuit, sau de poteci pavate, pentru drumeții. Lungimea totală a canalului este de peste 37 km, fiind circulabil cu canoe – probabil cea mai bună alegere pentru oricine dorește să admire valorile naturale protejate.
Traseele tematice pornesc de la Centrul de Vizitare Békés-Dánfok, și se pot alege în funcție de interesul și pregătirea participanților. Tot aici se găsesc bărci și biciclete de închiriat.
3. Prezentarea siturilor protejate NATURA 2000 din zona râului Crișul Dublu și a speciilor care le populează
Suprafața de apă a Crișului Dublu și lunca acestuia de pe teritoriul administrativ al orașului Békés reprezintă un sit Natura 2000, astfel protejarea și dezvoltarea acestuia este o activitate de conservare deosebit de importantă.
4. Prezentarea și protejarea valorilor naturale locale
Mai multe informații pe bekesrohu14.hu.