Prin proiectul nostru, bazat pe parteneriat transfrontalier între sectorul public și privat, s-a reabilitat Lacul cu stuf, o mlaștină situată în lunca Culișerului din Salonta, județul Bihor, care a devenit eutrofizată.
Seminarii despre dropie sau cum să aducem dropia în școală
31 octombrie 2018
4 seminarii, 2 instructori, 2 orașe, 16 ore, 81 de participanți, 18 grupe de lucru, nenumărate idei.
În zilele 24 și 25 octombrie, au avut loc patru seminarii de informare pentru profesori și învățători pe tema dropiei și a valorilor naturale din zona Salontei. Seminariile au fost susținute de colegele noastre: Judith Papp și Kelemen Katalin, în limbile română și maghiară, la patru școli din Salonta și Oradea.
Ne-am dorit să prezentăm populația de dropii de la Salonta, de altfel, singura populație de dropii viabilă din țară, ca pe o valoare naturală de importanță deosebită. Pe de altă parte, ne-am propus să oferim dascălilor instrumente care să-i motiveze în a aduce protecția naturii și valorile naturale locale la orele pe care le predau copiilor, oricare ar fi specializările lor.
A fost plăcut să vedem un interes sincer din partea participanților. Am simțit că profesorii și învățătorii au venit la seminar pentru că li se pare important să-i crească pe copii în spirit ecologic.
Iată câteva păreri și impresii din partea acestora:
“Seminarul a fost unul reușit. Chiar dacă predau Limba română, educația ecologică este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Nici măcar nu știam că dropia își are habitatul în zona Salontei. Am simțit că fac parte din acest proiect de protejare a dropiei. M-am simțit implicată și mi-a plăcut să interacționez cu colegii mei în rezolvarea sarcinilor de lucru.” Roxana / profesoară, Salonta
“Am convingerea că e datoria fiecăruia să-și aducă contribuția, fie și într-o manieră modestă, de a proteja natura care-l înconjoară. Organizare excepțională, prezentare convingătoare. Găsesc ca fiind o idee foarte bună de a-i sensibiliza pe copii și de a le trezi interesul prin pregătirea cadrelor didactice. Până acum, n-am avut multe informații despre dropie, așa că cunoștințele mele s-au îmbogățit considerabil.” Katalin / învățătoare, Oradea
"Am plecat de la seminar cu multe idei, pe care le așteptam cu entuziasm să le pun în practică cu copiii. Astfel, doresc să pun bazele unei conduite de protejare a mediului, căreia și eu îi acord o mare importanță.” Lilla / învățătoare, Oradea
Momentan, lucrăm la un ghid mai amplu pe care-l vom trimite cadrelor didactice. Sperăm că aceștia vor găsi materialul util, atât pentru pregătirea orelor, cât și pentru încurajarea copiilor de a participa la concursul pe care-l vom organiza în cadrul proiectului nostru, în anul școlar 2018-2019.
Ghidul poate fi descărcat aici.
Le mulțumim participanților pentru interes și implicare, precum și școlilor care ne-au găzduit: Liceul Teoretic Arany János (Salonta), Colegiul Național Teodor Neș (Salonta), Școala Gimnazială Nr. 11 (Oradea) și Școala cu Clasele I-VIII Szacsvay Imre (Oradea).
Text și foto: Grupul Milvus